Heftelser på bruktbil

Det er viktig å sjekke om det er heftelser på bilen du kjøper. Det gjelder uansett om du kjøper bruktbil privat eller fra forhandler. Søk på regnr. og få informasjon om heftelser.

Legg til en bil

For at vi skal kunne hjelpe deg så må du legge til en bil. Søk med FINN-kode eller reg. nr.

Er det heftelser på denne bilen?

Økonomiske heftelser

Ingen Data

Hva er heftelser på bil?

Låner du penger og benytter bilen som sikkerhet for lånet, vil kreditoren (långiveren) tinglyse en heftelse på bilen. Heftelsen registreres i de offentlige registrene i Brønnøysund. Når lånet er helt nedbetalt slettes heftelsen.

Heftelsen følger bilen

Heftelsen føres på registreringsnummeret til bilen.

Det betyr at:

  • heftelsen følger bilen og overtas av ny eier når den selges
  • långiveren forholder seg til den som eier bilen, ikke den som tok opp lånet
  • du risikerer du å bli holdt ansvarlig for gjelden hvis den tidligere eieren ikke har gjort opp for seg

Sjekk alltid heftelser

​Selv om det står i kjøpekontrakten at bilen er "fri for heftelser" står du som ny eier ansvarlig for eventuelle lån som er tinglyst med pant i bilen. Derfor må du alltid sjekke om det er heftelser på bilen du skal kjøpe før du skriver under kontrakten.

Slik gjør du ved heftelser på bilen

Hvis bruktbilen du vil kjøpe har heftelser, må du få en bekreftelse fra banken om størrelsen på lånet, inkludert renter og omkostninger. Beløpet bør du betale direkte til banken for å sikre at heftelsen slettes. Den resterende kjøpesummen betaler du til selger.

Skal du ta opp lån for å betale bilen, vil ikke banken betale ut pengene før heftelsen er slettet, da to banker ikke kan ha pant i samme bil. Du må derfor få en bekreftelse på at heftelsen blir slettet når gjelden innfris.

Ofte stilte spørsmål