Sjekk EU-kontroll på bilen

Hvis du skal kjøpe en bruktbil er det viktig å sjekke når bilen sist var på EU-kontroll. Søk på regnr og få info om siste EU-kontroll og når fristen er for neste EU-kontroll.

Legg til en bil

For at vi skal kunne hjelpe deg så må du legge til en bil. Søk med FINN-kode eller reg. nr.

EU-kontroll på denne bilen

Neste frist for EU-kontroll

Ingen Data

Siste EU-kontroll

Ingen Data

Hva betyr EU-kontroll for deg som skal kjøpe bruktbil?

Mange som selger bruktbil bruker godkjent EU-kontroll som et argument, enten i annonsen eller når du kommer for å prøvekjøre bilen. Men hva betyr egentlig en EU-kontroll for deg som skal kjøpe bruktbil?

EU-kontroll er ingen garanti

EU-kontroll, eller Periodisk kjøretøykontroll som det egentlig heter, ble obligatorisk i Norge i 1998. Annethvert år må alle biler som er eldre enn fire år må kontrolleres og godkjennes. Blir ikke bilen godkjent på EU-kontrollen, er den heller ikke lovlig å kjøre.

Mange tror EU-kontrollen er en form for tilstandsvurdering av bilen. Slik er det ikke. At bilen er EU-godkjent er selvsagt viktig, men du bør være klar over at en EU-godkjenning er et «øyeblikksbilde» av bilen. Det er altså ikke en grundig sjekk som for eksempel forteller hvor slitt viktige deler er.

En nylig bestått EU-kontroll er altså viktig når du skal kjøpe bruktbil. Men noen garanti for at alt er i orden på bilen er den ikke.

EU-kontroll vs. tilstandsvurdering

Hovedformålet med EU-kontrollen er økt trafikksikkerhet og et bedre miljø, mens en tilstandsvurdering er grundig gjennomgang av bilen som gir informasjon om driftssikkerhet over tid.

En EU-kontroll vil normalt avdekke feil ved lys, slitasje på bremser eller andre ting som gjør bilen trafikkfarlig, vil en tilstandsrapport finne slitasje på viktige deler som motor eller girsystem og for eksempel avdekke begynnende rustproblemer. Og det er gjerne disse skadene det koster mest å fikse. Og jo eldre bilen du vurdere er, jo mer sannsynlig er det at viktige deler er slitt.

Bør jeg kjøpe bil som ikke er EU-godkjent?

Det kan være lurt å vente til bilen har bestått en EU-kontroll før du gjennomfører kjøpet. Da kan du slippe ergerlige overraskelser.

Samtidig må du huske på at biler kan framstilles for EU-kontroll opptil fire måneder «før tiden». Kanskje kan du lage en avtale med selger om at hen gjennomfører EU-kontroll før dere gjennomfører kjøpet, eller at selger tar eventuelle kostnader som kommer som følge av feil oppdaget i EU-kontrollen.

To års klagerett

Men selv om du sjekker ting nøye før du kjøper bruktbil, kan du oppdage feil du ikke var klar over. Da er heldigvis ikke alt håp ute. Du har nemlig to års klagerett overfor selger på feil og mangler som du ikke ble opplyst om når du kjøpte bilen.

Ofte stilte spørsmål